Memoriál MVDr. Jiřího Michálka

1.1.2022,

Představení osobnosti MVDr. Jiřího Michálka

* 02. března 1923 + 17. února 2005

 

MVDr. Jiří Michálek se narodil v Protivíně (Jižní Čechy), od roku 1924 do roku 1950 žil v Brně, od roku 1951 žil v Kroměříži. Zakládající funkcionář KCHHMO, dlouholetý poradce chovu, čestný člen klubu, MVDr. Jiří Michálek zemřel 17.února 2005 v Kroměříži.

MVDr. Jiří Michálek po absolvování Vysoké školy veterinární v Brně (1950) vykonával již po dobu základní vojenské služby funkci náčelníka oddělení Vojenské veterinární nemocnice v Hranicích na Moravě. Zde získal svůj vztah k práci ve veterinární nemocnici, kde ve funkci vedoucího chirurgického oddělení Krajské veterinární nemocnice v Kroměříži setrval od roku 1953 plných 36 let, až do odchodu do důchodu v roce 1989. Po absolvování mysliveckých zkoušek se začal aktivně věnovat myslivosti a lovecké kynologii. Tato vášeň jej provázela později celým jeho životem. Již roku 1966 byl členem předsednictva OV ČMS v Kroměříži, kde vykonával funkci předsedy kynologické komise až do roku 1990. Od roku 1970 byl členem celostátního Klubu chovateľov hrubosrstých stavačov, kde později zastával významnou funkci poradce chovu.

Tehdy bylo v republice 14 kynologických klubů loveckých plemen, z toho 9 jich bylo řízeno ČMS a 5 SPZ. V roce 1972 v rámci navázání družby mezi okresy Kroměříž a Nitra byla hned při prvním společném setkání kynologických komisí obou okresů zhodnocena současná situace v kynologii a česká část byla obohacena o poznatek existence maďarského drátosrstého ohaře.

V této době toto plemeno v Čechách prakticky nikdo neznal. Dr. Michálek si jako první dovezl ze Slovenska fenu maďarského drátosrstého ohaře BESSY VEČA od chovatele pana Doskočila ze Šaly. Tím začal chov tohoto plemene u nás. Tato fena měla potom v průběhu let 1973-1982 vrhy celkem se 60 štěňaty. Dr. Michálek se stal prvním propagátorem tohoto plemene u nás. Další jeho pes – maďarský ohař HORAN z Pompejské kolonády se stal v roce 1974 klubovým vítězem v práci a v roce 1980 na EVP v Brně byl oceněn známkou výborný a titulem Evropský vítěz.

Dr. Michálek se aktivně věnoval propagaci i dalšího plemene u nás – maďarského krátkosrstého ohaře. V roce 1973 založil svoji chovatelskou stanici Z Pompejské kolonády, ve které celý svůj život choval maďarské ohaře. Název této evropské uznávané chovatelské stanice pochází od repliky pompejské kolonády, která je umístěna v zahradách kroměřížského zámku velmi blízko jeho bydliště. Svůj první vrh v této stanici uskutečnil ovšem s fenkou dlouhosrstého trpasličího jezevčíka, ale všechny ostatní jeho vrhy byly věnovány maďarským ohařům. V této chovné stanici se v průběhu let narodilo 42 štěňat MOD a 38 štěňat MOK.

Štěňata byla exportována i do Rakouska, Německa a Holandska. V roce 1992 byl celostátní klub, v rámci dělení federace, též rozdělen a v České republice vznikl samostatný Klub hrubosrstých a maďarských ohařů.

Dr. Michálek v něm od jeho založení do roku 1998 funkci poradce chovu (v té době mu již bylo 75 let). Po něm tuto funkci převzal pan Pavel Navrátil a po něm současná poradkyně chovu Sylva Lepičová. Dr. Michálek za svoji dlouholetou aktivní a významnou činnost pro rozvoj české myslivosti a kynologie převzal řadu čestných uznání, diplomů a medailí. Z těch nejvýznamnějších jmenujme alespoň bronzovou, stříbrnou a zlatou medaili Za zásluhy o československou myslivost a bronzovou medaili za Zásluhy o rozvoj slovenské myslivosti.

Od roku 1999 byl Dr. Michálek již pouze čestným členem Klubu hrubosrstých a maďarských ohařů. Na jeho počest se poprvé v roce 2000 pořádala klubová soutěž v polní a vodní práci „O putovní pohár MVDr. Jiřího Michálka“. Když v roce 2005 MVDr. Jiří Michálek zemřel, byla tato soutěž od ročníku 1996 přejmenována na „Memoriál MVDr. Jiřího Michálka“. Vzhledem ke změně ČMMJ zůstal pouze název Memoriál MVDr. Jiřího Michálka, ale ve skutečnosti se nyní jedná o dvoudenní soutěž, která se skládá z PZ a VP.

 

Přehled vítězů memoriálu MVDr.Jiřího Michálka

Ročník Datum Místo Jméno psa/feny Plemeno Jméno vůdce Poznámka
IX. 16.-18.09.2022 Újezd u Uničova, OMS Olomouc Kronos Vives Bohemia MOK Miroslav Kubát Titul Klubový vítěz, CACT, Nejlepší maďarský ohař, Nejlepší voda
VIII.  25.-27.09.2020  Hostivice Břve, OMS Kladno  Droll von Weidehaus  NDO  Václav Konvalinka  Titul CACT, a ocenění za Nejlepší práci na poli.
VII.  31.8.-02.09.2018  Čelákovice, OMS Praha - Východ  Ballantine Damashca Aponivi  MOK  Petr Slavík  Titul Klubový vítěz, CACT, a ocenění za Nejlepší práci na poli
VI.  9.–11.9.2016  Sudoměř/Bělá pod Bezdězem, OMS Mladá Boleslav  Argo Berrmont  NDO  Hana Bártová  Titul Klubový vítěz a CACT
V.  19.-.21.9.2014  Doksy, OMS Česká lípa  Jantar z Chlumčanské doliny  MOK  Petr Slavík  Titul Klubový vítěz a CACT
IV. 8. - 9.9.2012 Temelín, OMS Česká Budějovice Jar z Plzínů NDO Radek Duda Titul Klubový vítěz a CACIT, CACT
III.  11.-12.9.2010  Horka nad Moravou, OMS Olomouc  Dona Sidin Dvor  MOK  Miroslav Pálik  Titul CACIT a CACT
II.  6.-7.9.2008  Sudoměř, OMS Mladá Boleslav  Arany z Tišnovských revírů  MOK  Ing.Jiří Indra  Titul Klubový vítěz, CACT a ocenění za Nejlepší práci na poli
I.  26.-27.8.2006  Šilheřovice, OMS Ostrava  Taman Duma Kazana  NKO  Luděk Müller  Titul CACIT, CACT